ŞEYH ALİ SEMERKANDİ HAZRETLERİ (KS)

Niyet Hayır Akıbet Hayır

DAĞKUZÖREN MAHALLESİ(KÖYÜ)

NOT:KÖYÜN TANITIMINA KATKI SUNMAK İSTEYENLER..  
kazimatalik@gmail.com  
mail adresinden ulaşabilirsiniz.






Dağkuzören, Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı bir mahalledir.

Sırasıyla Kuzvirandağ, Dağkuzviran, Dağkuzören adını almıştır.

Ankara il merkezine 125 km, Çamlıdere ilçesine 35 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir

Her mevsim kendine has iklimi doğası ve insanıyla keşfedilmemiş özgün bir diyar dağkuzören.



Tarih kitaplarındaki kısa tarihçesi ve köyden farklı fotograf karaleri sunulalım sizlere

Dağkuzören köyü halkının kesin olarak nerden geldigi bilinmemektedir. Asyadan, Anadoluya göç eden, hayvancılıkla uğraşan ve göçebe hayatı yaşayan "Yörük" topluluklarına köy, yaylak ve kışlak yerleri verilmistir. Bu yörüklerin bugünkü Dağkuzören de yerleştikleri tahmin edilmektedir.

Dağkuzören'in kuruluş tarihinin 1463 ten sonra, 1523 ten önceye raslamasıda, Yörüklerin zorunlu iskana tabi tutuldukları tarihle örtüşmesi ve yörüklerle ilgili anlatımları andıran yer isimlerininde bulunması bu tezi  kuvvetlendirmektedir.



Adının  1800 lerin başında Yabanabat kazasına baglı diger iki köyle (Kizilcahamam a bagli Bezcikuzören ve Eyerlikuzören)  aynı olması sebebiyle karışıkliga yer vermemek için köyün cografi özelligininide yansıtan "dağ" kelimesi eklenerek köyün adı "Kuzvirandağ" olmuştur.

Cumhuriyet döneminin başlarında sona eklenen "dağ" kelimesi başa alınarak "Dağkuzviran"olmuştur. Daha sonra dil inkilabi neticesinde "viran" ların "ören"e cevrilmesiylede "Dagkuzören" olmuştur.



Dağkuzören köyü 3 mahalle olarak kurulmuş, Ahmetler ile Ören mahallesi bir mahalle iken daha sonra tahminen 1700 lerin sonlarında birbirlerinden ayrılarak 2 mahalle olmuslardır. Dağkuzören 1463 -1523 seneleri arasinda Osmanlı döneminde kurulmuş köylerdendir. Ilk defa 1523 devlet defterlerinde ismi yer alan Dağkuzören köyünün adı, eski dilde "güneş görmeyen yer, gölge yer" anlamına gelen "Kuz" kelimesiyle, eski yerleşim yeri anlamina gelen "Viran"kelimesinin birleşmesinden oluşmuş "Kuzviran" olarak geçmektedir.

Slaytlarda yer verilen fotoğrafların büyük bir kısmında Eyüp GÜLŞEN imzası bulunmakta olup, kendisine bu güzel fotoğraflar için teşekkür ediyoruz.


KÖY SINIRLARI İÇERİSİNDE RAKIMI 2044 M OLAN ANKARANIN EN YÜKSEK TEPESİ BULUNMAKTADIR,MAHYATEPESİ DENİLEN MEVKİDE ORMAN BAKALIĞININ YANGIN GÖZETLEME KULESİ BULUNMAKTADIR.


BURSA KADISI ÖMER KAMİL EFENDİ,OĞLU BURSA KADISI VE ULU CAMİ İMAMI HATİBİ KADI AHMET HAMDİ EFENDİ İLE YİNE OĞLU HAFIZ VE MÜDERRİS MEHMED KEMAL EFENDİ**MÜDERRİS HÜSEYİN EFENDİ**KIZILCAHAMAM MÜFTÜSÜ VE KURUCUSU KOCA MÜFTÜ ABDULLAH BİLGİN HOCA TARİHİ ŞAHSİYETLERDİR.BU ŞAHSİYETLER DAĞKUZÖREN DE EGİTİM VE ÖGRETİME VERİLEN ÖNEMİN BİR GÖSTERGESİDİR.

ÖMER KAMİL EFENDİ İLE AHMET HAMDİ EFENDİ VE HAFIZ MEHMED KEMAL EFENDİ DAĞKUZÖREN Lİ OSMANHOCA GİLLERDEN OLUP AYAŞA ORADAN BURSAYA GİTMİŞ BİR AİLEDİR. HER ÜÇÜDE ANKARA FETVASINA MİLLİ MÜCADELEDE İMZA ATMIŞLARDIR.

KÖYDE ANKARANIN EĞİTİMİNE KATKI SAĞLAYAN İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞİ ALİ BİLGİN YÖREDE TANINMIŞ BİR EĞİTİMCİDİR. AYNI KÖYDEN KAMU YÖNETİMİ UZMANI-MÜFETTİŞ -ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ MUSTAFA BİLGİN MEB MERKEZ TEŞKİLATINDA MİLLİ EĞİTİMİ GELİŞTİRME PROJESİ KAPSAMINDA;ÜNİVERSİTELERDE İKİNCİ ÖĞRETİM,YENİ 23 ÜNİVERİTE KURULMASI,EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN MÜFREDATININ GELİŞTİRİLMESİ,YABANCI DİL AĞIRLIKLI LİSELER,LABORATUVAR OKULLARI,OKUL YAPILARI GİBİ ALANLARDA EĞİTİMİMİZE CİDDİ KATKILAR VERMİŞ OLUP MERKEZ TEŞKİLATINDA VE YÖREDE İYİ TANINAN BİR EĞİTİMCİDİR.

 

DAĞKUZÖREN KÖY BALININ ÖZELLİKLERİ

Osmanlı padişahlarına bal gönderen yöre olarak bilinen Çamlıdere ilçesinin organik bal havzası florası içinde bulunan Dağkuzören köyü, yaban bitki örtüsü ve doğasıyla tarih boyunca,balından söz ettirmeyi başarmış ve osmanlı sultanları için saraya özel balların bu yörede yetişdirildiği bilinmektedir.

Bitki örtüsü olarak bölge organik bal üretiminin tüm özelliklerini taşımakta, şehir ve çevre kirliği üreten tesislerden yüzlerce kilometre uzakta olması ve yaban bitki örtüsü anzer balı yetiştirilen bölgeyle en az %50 uyumluluk göstermesi ve onun dışındada endemik kendine özgü bitki çeşitlerine rastlanıyor olması bala ayrı bir oroma ve doğallık katmaktadır...

1990 lı yıllara kadar aktif devam eden arıcılık yeni neslin bu işe girmemiş olmasından dolayı geçici bir kesintiye uğramış olsada 2012 yılında yeni yapılan yatırımlarla arı kolonisi ve arıcı sayısı yeniden artmış ve özlenen Dağkuzören balı yeniden hala sınırlı sayıdada olsa ulaşılır olamaya başlamıştır.


Yorumlar - Yorum Yaz
ÇAMLIDERE İLÇESİNİN MAHALLELERİ
 
NİYET HAYIR AKIBET HAYIR


Üyelik Girişi
Hava Nasıl Olacak
Takvim