ŞEYH ALİ SEMERKANDİ HAZRETLERİ

Niyet Hayır Akıbet Hayır

Hafız Cemalettin ÇİMEN

EZAN OKUYUŞLARI GÖNÜLLERİ ÜRPERTEN

HAFIZ CEMALETTİN ÇİMEN 

  

 Doğumu ve Eğitimi 

 Hafız Cemalettin Çimen, 1937 yılında Kızılcahamamİlçesinin Turnalı Köyünde dünyaya geldi. Babası Abidin, annesi Ayşe Hanımdır. Cemalettin Çimen’in dedesi Ömer Efendi dini duyguları zengin, güzel Kur’an’ıKerim okuyanlara aşık bir insandı. Torunu Cemalettin’ihafız yapmak için büyük özlem duyuyordu. Bu nedenle belli bir yaşa gelince, Onu hemen yakın dostları bulunan Alpagut Köyüne, hanımının yeğeni Alpagut Hatibi Osman Güran’ın yanına gönderdi.Hafız Cemalettin Çimen, ilk kez Kur’an öğrenimine Alpagut Köyünde Osman Güran’da başladı. Daha sonra bir süre Kur’an öğrenimini Kırkırca Köyü İmam-Hatibi İbrahim Özdoğan’da sürdürdü.

Hafız Ali Güran’ın da hafızlık hocası olan ve yörede “Demir Hafız” ismi ile ün yapmış Mustafa Çoban’ın oğlu Kesenözlü Hakkı Çoban, Turnalı Köyünde ücreti köy halkı tarafından ödenmek üzere imam-hatip olarak görevlendirilmişti. Hafız Cemalettin Çimen, köyüne döndü ve hafızlık çalışmalarına Hakkı Çoban’da devam etti. Dedesi Ömer Ağa torunu Cemalettin Çimen için çevre köyler halkını da davet ederek büyük çaplı, dini atmosferbakımından coşkulu bir hafızlık merasimi yaptı.Hafız Cemalettin Çimen akrabaları Alpagut’lu Kemal Güran ve Arif Mehmet Özdemir’le birlikte 1951 yılında Kur’an’ı Kerim’i usulüne uygun olarak okuma kurallarını öğrenmek, Kur’an okumada tavır, eda, sada ve ses tekniklerini geliştirmek üzere İstanbul’a Nuruosmaniye Kur’an Kursu’na gitti. Bu kursta Hafız Hasan Akkuş Hocaya öğrenci oldu. 1952 yılında Nuruosmaniye Kur’an Kursundaki Kur’an kıraatı eğitimini tamamlayarak köyüne döndü. Cemalettin Çimen’in köyü 10-15 haneli çok küçük bir köydü. Bu nedenle köyünde herhangi bir resmi eğitim göremedi. İlkokulu dışarıdan sınava girmek suretiyle bitirdi.  

Görevleri 

 Hafız Cemalettin Çimen, ilk dini hizmet görevine 1953 yılında kendi köyüTurnalı Köyü imam-hatipliği ile başladı. İki yıl bu görevi yaptı. 01.02.1956 tarihinde Etlik Anakadın Camii müezzinliğine atandı. 1957-1959 yıllarında vatani görevini yaptı. 02.8.1959 tarihinde İbadullah Camii müezzini, 12.8.1963 tarihinde Çankaya Maltepe Camii müezzini oldu. Bu görevini emekli oluncaya kadar sürdürdü. Maltepe Camii müezzini iken 17.7.1990 tarihinde emekli oldu. 

Evliliği ve Çocukları

Hafız Cemalettin Çimen, 1955 yılında Turnalı Köyü imam-hatibi iken Mürüvvet Hanımla evlendi. Bu evlilikten Sedat, Nail, Selami isimli oğulları ile Nadide isimli kızı dünyaya geldi. Oğlu Sedat Çimen Diyanet İşleri Başkanlığı merkez kuruluşunda Başkanlık Makamı Özel Kalem Müdürlüğü’nde Basın Bürosu Uzmanı olarak çalışmaktadır. Nail Çimen uzun yıllar Türkiye Diyanet Vakfı’nda çalıştıktan sonra “Kervan Turizm” isimli özel turizm şirketini kurdu. Halen buşirketle turizm işletmeciliği yapmaktadır. Selami Çimen ise Türkiye DiyanetVakfı’nın bir iştiraki olan Komaş şirketinde makam şoförlüğü yapmaktadır. Kızı Nadide ev hanımıdır.  

Vefatı ve Defni 

Hafız Cemalettin Çimen, 2002 yılında Yüce Allah’ın rahmetine kavuştu.Meslektaşlarının ve sevenlerinin katılımı ile Ankara Yenimahalle Sami Efendi Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığında defnedildi. Kısa bir süre sonra eşi Mürüvvet Hanım da vefat etti. Aynı mezarlıkta eşi Cemalettin Çimen’in bitişiğindeki mezara gömüldü. Yüce Allah her ikisinede geniş rahmetini esirgemesin.  

Genel Bir Değerlendirme 

 Hafız Cemalettin Çimen’in ruhları ürperten bir sesi vardı. Kur’an’ı Kerim okuyuşu zevkle dinlenirdi. Kur’an okumadaki yeteneği meslektaşlarınca da kabul edilirdi. Hafız Cemalettin Çimen’in en önemli özelliği okuduğu ezanlar ve özellikle Cuma günleri, Cuma namazlarından önce okuduğu “SALA”lar idi. Maltepe Camii’nin yüksek minarelerinden, güçlü hoparlörlerle okuduğu ezan ve “sâlâlar, gerek cami cemaati ve gerekse Maltepe Camii çevresinde oturan halk tarafından kalpleri ürpererek dinlenirdi. Değerli hocamız ve meslektaşımız HafızRıza Çöllüoğlu “ben ölürsem, Hafız Cemalettin Çimen de hayatta olursa, benimcenaze selamı Cemalettin Çimen okusun” diye vasiyet ederdi. Fakat neyazık ki, Cemalettin Çimen Rıza Çöllüoğlu’ndan önce vefat etti. Onun bu içtendileği yerine gelemedi. Yüce Allah Rıza Çöllüoğlu hocamıza uzun ve sağlıklı ömürler versin. Hafız Cemalettin Çimen, emekli olduktan sonra yaz aylarında Kızılcahamam merkezinde oturuyordu. Kızılcahamam merkezde olduğu aylarda zaman zaman Kızılcahamam’ın camilerinde ezan ve sâlâ okur, Kızılcahamam halkına da duygulu anlar yaşatırdı.

 


Yorumlar - Yorum Yaz
@

NİYET HAYIR AKIBET HAYIR


Hava Nasıl Olacak
Takvim
Üyelik Girişi