ŞEYH ALİ SEMERKANDİ HAZRETLERİ

Niyet Hayır Akıbet Hayır

Hafız İsmail Hakkı KILINÇ

 

 

HAFIZ İSMAİL HAKKI KILINÇ 

Doğumu ve Eğitimi 

Hafız İsmail Hakkı Kılınç, 1902 yılında Kızılcahamam İlçesi’nin Yukarı KeseKöyü’nde doğdu. Babası Hüseyin, annesi Ayşe Hanım’dır. Önce babasının sıkıdisiplini altında hafız oldu. Daha sonra köyünde “Odabaşı Halil” ismi ile bilinenhoca efendinin medresesinde Arapça öğrenmeye başladı. Hocası Halil Efendi’nin vefatı üzerine Arapça ve dini ilimler öğrenimine devam edemedi.

Görevleri ve Kur’an Öğrenimine Hizmeti

Hafız İsmail Hakkı Kılınç, kendi köyünde ve çevre köylerde uzun yıllarimam-hatiplik yaptı. Köy imamlığı yaptığı yıllarda köy çocuklarını hafız yapmak,onları dini hizmet mesleğine hazırlamak için büyük çaba harcamıştır. Yetiştirdiği öğrencileri arasında oğlu Hüseyin Kılınç, İbrahim Alver, Rafet Çakır, Şakir Kazan, Hüseyin Ceylan, Osman Sarı ve Hafız Nadir bilinen öğrencileridir. Bu hafızlar   daha sonraki yıllarda Ankara’nın çeşitli camilerinde önemli görevler yapmışlardır.

Hafız Ali Osman Atakul anlatıyor:

- Oğlu Hafız Hüseyin Kılınç iyi bir hafızdır. Demirlibahçe Camii müezziniidi. Emekli olduktan sonra vefat etti. Hafız İsmail Hakkı Kılınç, çok sert biradamdı, eğer ben onda okusaydım hafız olamazdım sanırım. Fakat o yöredeçok sayıda hafız yetiştirdi.

Hafız İsmail Hakkı Kılınç, öğrencilerinden yetenekli gördüklerini İstanbul’a, Nuruosmaniye Kur’an Kursu’na göndermiştir. Onun önünde diz çöküp,Kur’an okumayı öğrenen çoğu hafız olan öğrencilerin sayısı ismi zikredilenlerdenibaret değildir. Onun kendi köyünden ve çevre köylerden hafız yaptığı öğrencilerinsayısı 50-60 kadardır. Öğrencilerini çok sever, onların derslerini dinlemektenbüyük zevk alırdı. Ancak çok sert yapılı ve disiplinli bir öğretici idi.

Ölümü ve Defni

Hafız İsmail Hakkı Kılınç, ölüm kendisine geldiği günlere kadar öğrenci okutmayı sürdürmüş, bu eğitime bir gün dahi ara vermemiştir.

Ölümünden birgün önce talebelerine “yarın derse gelmeyin, hastayım, sizi okutamayacağım”dedi ve onları evlerine gönderdi.

Ertesi gün (11 Mayıs 1975 Pazar günü) ikindi namazı için abdest almaya hazırlandı. Abdestini aldı, ikindi namazını kılamadı.Yatağına girdi, Kur’an okuyarak ruhunu Yüce Allah’a teslim etti.

 Cenazesi çevre köylerden gelen kalabalık cemaatin katılımı ile köy mezarlığına defnedildi.Ruhu Kur’an aydınlığı ile nurlansın. 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
@

NİYET HAYIR AKIBET HAYIR


Hava Nasıl Olacak
Takvim
Üyelik Girişi